Ce înseamnă Business Intelligence?

Avantajele implementării unei soluții B.I. în companiile mici și mijlocii

Oana Mihăescu

În mediul de afaceri din ziua de astăzi, companiile trebuie să se adapteze dacă vor să rămână pe piață. Interpretarea și utilizarea informațiilor au devenit mai importante ca oricând, iar proprietarii afacerilor mici își îndreaptă atenția spre Business Intelligence (B.I) pentru a câștiga un avantaj față de competitori. Sistemele B.I. obișnuiau să fie scumpe, însă în ziua de astăzi, boom-ul tehnologic a împins prețurile în jos, astfel încât și micile afaceri pot beneficia de avantajele unui sistem B.I.

Dacă firma ta nu utilizează încă sisteme Business Intelligence, ai un dezavantaj major față de competiție, și eșuezi în a maximiza o oportunitate cu adevărat valoroasă de a înțelege poziția ta pe piață. Business Intelligence preia informațiile brute ale companiei și le transformă în date pe care nu numai că le poți înțelege, dar care îți oferă și o vedere de ansamblu asupra situației companiei, încotro se îndreaptă și ce este necesar pentru a ajunge acolo. 

Ce înseamnă Business Intelligence?


Ca și proprietar de afacere, este posibil să te fi lovit la un moment dat de conceptul de Bussines Intellingence, pe parcursul căutărilor tale de instrumente business eficiente. Business Intelligence este un termen care la prima vedere poate părea intimidant, dar de fapt este foarte ușor de înțeles.
Business Intelligence este un set de instrumente și tehnici care transformă informația brută în informație pe care companiile chiar o pot utiliza în scopuri de afaceri. Poți utiliza instrumente B.I. pentru a colecta date din sisteme interne sau surse externe. Apoi datele pot fi analizate și compilate în rapoarte text sau vizuale pentru leaderii afacerilor, sprijinindu-i în luarea unor decizii importante de afaceri.

Beneficiile B.I. pentru afacerile mici


Când vine vorba de analizarea informațiilor, business intelligence este deasupra altor metode cum ar fi simpla extragere de informații din tabele Excel. Companiile pot utiliza BI în mai multe scopuri. Mai jos ai câteva beneficii:

Crește vânzările

Instrumentele BI pot crea și analiza informații pentru a crește vânzările. Poți trimite un email clienților tăi, inserând un link către pagina ta web, iar apoi să monitorizezi comportamentul lor cu ajutorul unui instrument analitic pentru a putea ulterior să targetezi mai eficient emailurile. De asemenea poți utiliza BI pentru a prognoza vânzările și pentru a decide care este cea mai eficientă metodă pentru a-și atinge targetul de vânzări.

Identificarea oportunităților 

Instrumentele BI îți permit să evaluezi capabilitățile companiei tale și să compari punctele forte și punctele slabe cu cele ale competitorilor. De asemenea poți identifica tendințe ale pieței și răspunde rapid schimbărilor.

Un serviciu de suport pentru clienți mai bun 

Clienții sunt seva oricărei afaceri mici, așadar trebuie să iei în serios serviciul de suport. Există instrumente BI  care colectează feedback post-serviciu clienți. Echipa ta de suport este informată când primește un scor scăzut, astfel încât să poată depista problemele și să le rezolve.

Raportare

Indiferent dacă este simplă sau mai sofisticată, raportarea reprezintă baza BI și este cheia în a ști cum evoluează afacerea ta și cum să o faci să evolueze mai bine. Nu contează dimensiunea companiei tale, raportările financiare te ajută să înțelegi situația privind veniturile și cheltuielile. 

Vizualizarea datelor 

A avea acces la numeroase informații privind afacerea este foarte bine, dar în realitate nu sunt de mare folos atâta timp cât nu reprezintă nimic pentru omul de zi cu zi. Tu și colegii tăi sunteți focusați pe afacere, și chiar dacă vă descurcați cât de cât cu analiza datelor, nu vreți să vă petreceți viața îngropați în hârtii și formule. Sincer, aveți lucruri mai importante de făcut decât asta - cum ar fi managementul de zi cu zi al afacerii.

Managementul Performanței

Performanța afacerii tale depinde de un număr foarte mare de factori, și dacă te pregătești temeinic pentru viitor, atunci iei în considerare o multitudine de scenarii în funcție de cum evoluează acei factori. Acest lucru te poate lăsa cum multiple versiuni ale bugetului, iar fără un instrument BI eficient, este foarte probabil să ai toate informațiile stocate într-o încurcătură de fișiere și hârtii. 
O soluție mai bună ar fi o aplicație Business Intelligence care îți permite să imporți date din locații diverse, și să ajustezi raportarea în funcție de variabilele din numeroșii factori pe care îi prognozezi. Cu o viteză de neimaginat în cazul acelor fișiere încurcate, vei avea la degetele tale un set de rapoarte impresionante și adaptabile care să îți permită ție și echipei tale să petreceți mai mult timp făcând planuri de viitor.

Implementare

După ce ai studiat beneficiile BI asupra afacerii tale, următorul pas este să îl implementezi în compania ta. Primul lucru care trebuie clarificat este nevoia ta de business intelligence. Vrei să îmbunătățești vânzările? Cauți noi clienți? Este important ca acest aspect să fie clar, astfel încât să poți alege un instrument BI care îți va furniza cea mai bună soluție pentru problemele tale.
Odată ce obiectivul tău este clar, este timpul să determini ce resurse ai la dispoziție pentru a face acest lucru. În unele cazuri, instrumentele pe care deja le ai pot fi suficiente.
Există multe opțiuni BI de unde să alegi, și ar trebui să o alegi pe aceea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Ai vrea să afli cum să adaptezi Business Intelligence companiei tale? Contactează-ne pentru a vedea cum te putem ajuta.

Sursa foto: https://media.licdn.com/mpr/mpr/p/3/005/0a8/1a9/11b6ed1.jpg